“We zoeken steeds naar de juiste wetenschappelijke oplossing bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen”

Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

Als bio-ingenieur kan je werkelijk alle richtingen uit. Mijn loopbaan is daar een mooi bewijs van

Wat doe je voor werk?

Als hoofd van een onderzoeks-services departement van Lonza Biologics ben ik verantwoordelijk voor de nieuwe Lonza sites in Cambridge, UK en Hyderabad, Indië. Dit omvat onder andere het financiële beleid, de organisatie en de uitbouw van de sites, alsook de strategische en operationele zaken. Lonza Biologics levert diensten aan de biotech en de farma-industrie. Meer specifiek ontwikkelde het bedrijf technologie om therapeutische eiwitten te evalueren op hun immunogeniciteit, een bijwerking van deze klasse geneesmiddelen die leidt tot de inactivatie van het geneesmiddel in patiënten. De technologie werd door Lonza Biologics verworven in 2009, toen Lonza het Gentse Algonomics NV overnam.

Alvorens ik hoofd van Applied Protein Services werd bij Lonza, was ik de CEO van Algonomics in Gent, een bedrijf dat we in 2009 verkochten aan Lonza. AlgoNomics ontstond in 1999 als een spin-off bedrijf. Na mijn studies, verrichte ik nog een aantal jaren onderzoek naar vaccinatie- strategieën en bio-informatica. Na een overstap als IT-manager en bio-informaticus bij een dochteronderneming van de Amerikaanse multinational Perkin Elmer, vervoegde ik de oprichters van AlgoNomics in juni 1999.

Vanuit mijn functie werd ik door de jaren heen ook verantwoordelijk voor het organisatorische aspect van het bedrijf, waar het financieel beleid en project management enorm belangrijk zijn voor de verdere uitbouw en rentabiliteit van het bedrijf. Daarnaast ben ik ook voordurend bezig met het analyseren van samenwerkingsmogelijkheden en het opstarten van nieuwe productlijnen die onze klanten een meerwaarde kunnen bieden. Hierbij spelen continue opleiding, efficient onderhandelen en vlotte communicatie een sleutelrol.

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

Mijn job is heel gevarieerd maar doordat de technologie die wij aanbieden erg gespecialiseerd is blijf ik beroep doe op de wetenschappelijke achtergrond van de opleiding bio-ingenieur. In het algemeen ontmoet ik nieuwe partners via wetenschappelijke presentaties op congressen, of via rechtstreekse contacten met de researchafdelingen van farmabedrijven. De grote uitdaging in deze functie bestaat erin steeds de juiste wetenschappelijke oplossing te brengen voor specifieke vragen of bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

Ook wij studeerden af als bio-ingenieur in de Chemie: