“Meewerken aan een oplossing voor hedendaagse uitdagingen”

Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

Ik hield van de goede en afwisselende combinatie van exacte wetenschappen en praktische (bio-) technologische vakken die de opleiding te bieden heeft. Ik vond het leuk om mijn tanden te zetten in de wiskunde van de bachelorjaren, maar was ook zeer enthousiast over de interessante technische toepassingen in de meer praktische masterjaren.

Als bio-ingenieursstudent had ik ook het gevoel de student te zijn van de actuele ingenieursvakken en later te kunnen meewerken aan een oplossing voor de hedendaagse uitdagingen.

Wat doe je voor werk?

Ik werkte de voorbije jaren als superintendent en sinds kort als Works Manager binnen de baggerafdeling van DEME. Ik ben dagelijks bezig met praktische organisatie en de technische en baggertechnische uitvoering van een project. Dit is een afwisselende mix tussen hands-on projectuitvoering alsook zoeken naar een oplossing voor ingenieursgerichte vraagstukken. Ik ben ook dagelijks in contact met de crew aan boord van de baggerschepen alsook met het projectmanagement, om een goede combinatie en evenwicht te vinden tussen alle aspecten en het project zo veilig, efficiënt en financieel gunstig mogelijk tot een goed eind te brengen.

Ik ben in het buitenland tewerkgesteld en werkte al in Latijns-Amerika, Australië en Azië.

Mijn job is eerder ongewoon voor een bio-ingenieur, aangezien vooral bouwkundige of werktuigkundige ingenieurs in de baggerindustrie tewerkgesteld zijn. Desalniettemnin heeft een bio-ingenieur van zowat alle aspecten van de baggeruitvoering een zekere notie meegekregen tijdens de opleiding, dus dit is voor mij nog geen enkel moment een tekortkoming geweest. Integendeel, dit is eerder een positief aspect voor de diversifiëring binnen het project team.

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

Als je een job ambieert in een uitvoerings- en leidinggevende functie binnen gelijk welke industrie, probeer dan tijdens je studies vooral je probleemoplossend vermogen en technisch doorzicht te ontwikkelen. Gezond verstand komt mij dagelijks van pas!

Een zeker financieel en commercieel inzicht zijn ook zeer belangrijk in je toekomstige job, dus probeer hiervoor ook een interesse te ontwikkelen en pik hiervan zeker enkele keuzevakken of seminaries mee tijdens je studietijd.

Ook wij studeerden af als bio-ingenieur in de Chemie: