“Kom uit je kot en proef van alle mogelijkheden!”

Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

Ik geloof sterk in een duurzame economie. Een economie die waarde creëert voor bedrijven én voor de hele samenleving. Dat die twee hand in hand kunnen gaan, daar was ik al van overtuigd toen ik in 1994 mijn studiekeuze maakte. Ik wou Bio-ingenieur Milieutechnologie gaan studeren: de opleiding bij uitstek die je de typische ingenieurs-skills bijbrengt en tegelijk de meerwaarde voor milieu en maatschappij voor ogen houdt.

Wat doe je voor werk?

Na een jaartje als onderzoeker aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen startte ik als partner bij Forte cvba. Tussen 2006 en 2014 was ik gedelegeerd bestuurder. Vandaag bouw ik er mijn eigen business unit uit: Forte Society. Die unit levert advies en praktische ondersteuning aan organisaties die de relaties met hun stakeholders willen versterken als hefboom voor hun eigen activiteiten. Ik help organisaties die hefbomen te vinden en het engagement van hun belangrijkste stakeholders te vergroten. Hoe complexer het ecosysteem waarin ze opereren, hoe boeiender ik de opdracht vind. Zo begeleid ik federaties, associaties, industriële platformen, kennisinstellingen en projectteams. Er wordt van mij verwacht een all-rounder te zijn en een bruggenbouwer. Precies om die troeven worden veel bio-ingenieurs sterk gewaardeerd.

Ondernemers zijn een belangrijke motor in de transitie naar een duurzame samenleving. En dan bedoel ik ‘ondernemers’ in de breedste zin: iedereen die ondernemend is, in een klein team of een grote organisatie, profit of non-profit – iedereen die zich inzet voor een positieve verandering. Het meest succesvol daarin zijn de ondernemers die erin slagen 'verbonden' te zijn: verbonden met hun persoonlijke missie, met de mensen en omgeving rondom hen, en met de organisaties en netwerken waar ze toe bijdragen.

Ik zie het als mijn missie om anderen te ondersteunen in het leggen van die verbindingen. Als communicatieadviseur en management consultant begeleid ik nu meer dan 15 jaar de meest uiteenlopende bedrijven, industriële associaties, kennisinstellingen en overheidsdiensten. Meestal organisaties met een technologische inslag – of met een ingenieur aan het roer. Mijn eigen ingenieursachtergrond komt daarbij goed van pas. Ik gebruik mijn technische bagage en mijn analytisch aangescherpte geest nog elke dag om mijn klanten te doorgronden en hun vaak technologische activiteiten te snappen.
Maar tegelijk volgde ik ook bijkomende trainingen in heel andere hoek, zoals industriële marketing en zelfs lichaamsgerichte psychotherapie.

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

Kom uit je kot! Bezoek bedrijven, loop stage, praat met afgestudeerde bio-ingenieurs, ga in het buitenland studeren… Zo proef je al van het brede pallet aan mogelijkheden en zal geen enkele cursus nog saai zijn.

Ook wij studeerden af als bio-ingenieur in de Milieu: