“De opleiding heeft een brede basis: een voordeel op de arbeidsmarkt!”

Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

De studie van bio-ingenieur was voor mij een evidente keuze: als van kleins af aan ben ik geïnteresseerd in alles wat met levende materie te maken heeft. Thuis hadden we een moestuin en veel dieren. Dat heeft ook wel meegespeeld.

In het middelbaar was mijn interesse in wetenschap zo sterk gegroeid dat het me logisch leek om ingenieur te gaan studeren. Ik was ervan overtuigd dat de studie van Bio-ingenieurswetenschappen een brede basis zou vormen voor de uitbouw van een uitdagende carrière.

Wat doe je voor werk?

Ik werk als Quality Officer in een voedingsbedrijf in Zottegem, SanoRice. Dat is de grootste producent van rijst- en meergranenwafels in Europa. Daarnaast produceert SanoRice ook babyvoeding.

Wat mijn job als Quality Officer inhoudt? Ik controleer de grondstoffen en beheer de specificaties en het analyseplan ervan. Ik doe dagelijkse inspecties en ben verantwoordelijk voor de ongediertebestrijding in het bedrijf. Daarnaast sta ik in voor de voorbereiding van externe audits en zorg ik voor de planning, voorbereiding, uitvoering en rapportering van interne audits. Door veranderende EU-wetgeving en/of beschikbaarheid van grondstoffen is het mogelijk dat er grote verschuivingen zijn in de herkomst van grondstoffen, wat dan weer invloed heeft op het productieproces. Procesverbetering is dan ook een aspect dat in mijn job naar voor komt.

Niet enkel de brede basis, maar ook de meer specifieke topics die in de afstudeerrichting Levensmiddelenwetenschappen en voeding behandeld werden, laten je toe om processen snel en efficiënt te begrijpen om zo een prominente rol te spelen op vlak van procesverbetering.

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

De studie van Bio-ingenieur onderscheidt zich van andere richtingen omdat ze bij de start heel breed is en naarmate de studie vordert toch heel specifieke vakgebieden behandelt. Hierdoor laat het diploma je toe om op heel diverse plaatsen in de arbeidsmarkt terecht te komen.

Verder zorgen de vele practica doorheen de studie voor de nodige afwisseling met de theoretische kant waardoor de studie steeds interessant blijft.

Als je sterk geïnteresseerd bent in wetenschap en levende materie en dit graag wil combineren met de ontwikkeling van probleemoplossend vermogen, dan is de opleiding Bio-ingenieurswetenschappen zeker iets voor jou!

Ook wij studeerden af als bio-ingenieur in de Voeding: