“Als je gebeten bent door wetenschap, zou ik zeker de richting bio-ingenieur willen aanbevelen.”

Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

Tijdens de laatste graad van het secundair onderwijs, was ik vooral geïnteresseerd in wetenschappen en zeker in biologie. Het was dan ook een evidentie dat ik in die richting verder wilde gaan. Bio-ingenieur leek een goede keuze voor mij omdat ik zo biologie kon combineren met een ingenieursopleiding. Ingenieurs worden opgeleid om probleemoplossend te denken en het leek mij een hele uitdaging om in de toekomst mee onderzoek te doen naar vernieuwingen in bv. de sector van de gezondheidszorg.

Wat doe je voor werk?

Momenteel werk ik aan de universiteit van Leuven als wetenschappelijk medewerker. Ik doe onder meer onderzoek naar nieuwe antimicrobiële therapieën om antibioticumresistente ziekenhuisbacteriën te kunnen behandelen. Daarnaast zoek ik ook naar alternatieven voor het bewaren van allerlei niet-voedingsproducten zoals verf, meststoffen, handzeep e.d. Velen weten het niet, maar in deze producten zitten ook stoffen die groei van bacteriën en schimmels tegen gaan. Vaak worden hier nog bepaalde stoffen voor gebruikt die minder goed zijn voor het milieu. Vandaar dat ik op zoek ga naar milieuvriendelijke alternatieven. Als postdoc (na een doctoraat) begeleid ik veel studenten en doctoraatsstudenten en dit maakt het voor mij interessant om actief te zijn op verschillende onderzoeken tegelijkertijd.

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

Als je gebeten bent door wetenschap, zou ik zeker de richting bio-ingenieur willen aanbevelen. Je krijgt hierbij een zeer brede wetenschappelijke basis en kan in deze richting nog zeer veel verschillende kanten uit (er zijn meerdere afstudeerrichtingen zoals biotechnologie, voeding, milieu of landbouw) al naargelang van je interesses die aangewakkerd worden tijdens je bachelor.

Ook wij studeerden af als bio-ingenieur in de Cel en gen: