Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

Combinatie van diverse wetenschappen en geen zwaartepunt naar een specifieke wetenschap op zich. Het niet eindeloos focussen op de basistheorie maar voornamelijk op toepassingen, applicaties die dagelijks of in de nabije toekomst gebruikt zullen worden.

Wat doe je voor werk?

Ik ben Junior Brewing Technologist op de site in Alken van de brouwerij Alken-Maes. Deze functie heeft 2 aspecten: een operationele rol waarin je verantwoordelijk bent voor een deel van het brouwproces van grondstof (mout, water, hop, gist) tot afgewerkt product (bier). Dit omvat een zeer breed takenpakket (stalen nemen, analyseren en verwerken, grondstoffen ontvangen, het brouwproces opvolgen en indien nodig bijsturen, storingen oplossen, correcte administratie uitvoeren voor traceability van het afgewerkt product, ... ) Een tweede rol omvat het zoeken naar verbeteringen in het brouwproces en deze succesvol te implementeren. Deze verbeteringen kunnen zijn op vlak van energieverbruik (stoom, elektriciteit), kwaliteit (inspelen op seasonality van de grondstoffen ), optimaal gebruik van de grondstoffen (extractverlies), optimaal gebruik van de brouwinstallatie (machines, methodes, …). Om samen te vatten; een zeer uitdagende functie met veel afwisseling, een pak verantwoordelijkheid en waarbij probleemoplossend denken een absolute must is.

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

Studenten die de richting aanvatten kunnen wel eens overdonderd worden door de hoeveelheid leerstof die in de eerste 2 jaren van de opleiding worden doorgenomen. Laat je hier vooral niet door ontmoedigen en hou vol want wanneer je de diverse basisvakken eindelijk achter de kiezen hebt, begint het pas echt interessant te worden als je je kan verdiepen in één van de diverse afstudeerrichtingen die de richting te bieden heeft. De kans is groot dat toepassingen die je in je toekomstige job zult gebruiken al in één van de vele hoorcolleges zijn gepasseerd.

Ook wij studeerden af als bio-ingenieur in de Voeding: