“Probeer ook eens een vakantiejob te doen in de sector die je het meest interesseert”

Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

Tijdens mijn laatste jaar op de middelbare school waren er verschillende sectoren die mij interesseerden: de farmaceutische sector, biotechnologie en voeding. Ik had toen onvoldoende voeling en achtergrond om dan al een bepalende keuze te maken voor een van deze richtingen.

Door te kiezen voor bio-ingenieur kreeg ik enerzijds een brede, wetenschappelijke basis met analytische vaardigheden en anderzijds de mogelijkheid om mij verder te verdiepen in die verschillende interessevelden. Zo kon ik een meer gefundeerde keuze maken voor mijn verdere loopbaan.

Wat doe je voor werk?

Ik werk als senior researcher / R&D & NPD specialist bij Snack Food Poco Loco. Het bedrijf is een snelgroeiende wereldspeler, gespecialiseerd in de productie van voedingsmiddelen uit de wereldkeuken.

Mijn job bestaat in de eerste plaats uit productontwikkeling voor het volledige gamma van Poco Loco (wraps, tortilla chips, dinner kits, sauzen, kruiden, snacks). Dat start meestal met testen op laboschaal, die dan later worden overgezet naar industriële productielijnen.

Daarnaast geef ik ook technische en wetenschappelijke ondersteuning aan andere afdelingen binnen Poco Loco en aan klanten. Verder spits ik mij ook nog toe op het optimaliseren van productieprocessen, productkwaliteit en recepturen.

Wat mij vooral aanspreekt in mijn huidige functie is de grote afwisseling in projecten en het feit dat ik samenwerk met verschillende afdelingen binnen het bedrijf, maar ook met klanten en leveranciers. Dat maakt mijn job elke dag boeiend en uitdagend.

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

Afgestudeerde bio-ingenieurs worden door toekomstige werkgevers geapprecieerd omwille van hun brede, wetenschappelijke kennis, gecombineerd met een sterk analytisch en probleemoplossend vermogen. Heb je een sterke interesse in (levende) wetenschappen, maar wil je nu nog geen definitieve keuze maken voor één bepaalde tak, dan is de studiekeuze bio-ingenieur zeker iets voor jou.

Een extra tip voor bio-ingenieurs die al in hun masterjaren zitten: probeer ook eens een vakantiejob te doen in de sector die je het meest interesseert. Zo kan je al eens van het bedrijfsleven in deze industrietak proeven en zien of het je bevalt. Bovendien staat dit later goed op je cv!

Ook wij studeerden af als bio-ingenieur in de Voeding: