Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

Ik twijfelde aanvankelijk tussen de studies dierenarts en bio-ingenieur dierlijke productie. Ik heb altijd veel interesse in veeteelt en vleesproducten gehad. Bovendien zaten er in mijn familie een aantal landbouwers en slagers, dus dat zal me wel beïnvloed hebben in mijn keuze.

Uiteindelijk koos ik voor bio-ingenieur omdat dit ook de weg naar de voedingsindustrie opende. Gaandeweg is er ook nog een passie voor het culinaire bijgekomen.

Wat doe je voor werk?

Ik ben Group Technology Manager van Ter Beke, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie en verkoop van fijne vleeswaren en koelverse bereide gerechten.

Ik ben in dit bedrijf gestart als productmanager in 2000. Zes maanden later veranderde mijn functie al: ik kon er starten als R&D-manager vleeswaren en heb die kans met beide handen gegrepen.

Aanvankelijk ging deze functie enkel over de R&D van vleeswaren. In 2009 werd mijn takenpakket met de bereide maaltijden uitgebreid. Vandaag is mijn job meer gericht op organisatie en processen om alles in goede banen leiden.

Ik stuur het team producttechnologen en -ontwikkelaars aan in de verschillende fabrieken die als een tandem instaan voor de kern van productontwikkeling: het schrijven van recepturen en processen, het testen van nieuwe ingrediënten, het proeven van producten, het maken en evalueren van stalen, het leggen van contacten met leveranciers, ...

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

De opleiding bio-ingenieur geeft je een sterke basis om in zeer diverse jobs terecht te kunnen komen. Als je nog niet zeker weet welke richting je uit wil, is dit dus de perfecte keuze!

Ook wij studeerden af als bio-ingenieur in de Landbouw: