Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

Ik had van jongs af aan een passie voor wetenschappen en vond dat bio-ingenieur de meest complete richting was om deze passie om te zetten in competentie. De combinatie van toegepast denken, dat eigen is aan een ingenieursopleiding, en diepe kennis in chemie, biochemie en biologie was voor mij de optimale combinatie.

Wat doe je voor werk?

Ik ben wereldwijd verantwoordelijk voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe processen en technologieën voor de productie van bier en nieuwe innovaties voor AB InBev. Dit gaat van processen die leiden tot minder energieverbruik in de brouwerijen tot disruptieve technologieën die totaal nieuwe categorieën van producten creëren. Onder processen behoort alles wat met gist en fermentatie te maken heeft, alsook nieuw brouwtechnieken. Indien er twijfel over zou bestaan: ik spendeer geen minuut in een labo-omgeving, maar coördineer wereldwijd een portfolio van innovatieprojecten, die in onze 6 zones geïmplementeerd worden. Hiervoor reis ik minstens jaarlijks naar Brazilië, Argentinië, Mexico, Verenigde Staten, China & Korea.

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

Investeer in het begin van je carrière in het ontwikkelen van diepe wetenschappelijke kennis en vaardigheden; deze zijn de allerbelangrijkste basis voor een goede carrière. Bijkomende opleidingen als business management kan je later nemen, ook als je al aan het werk bent. Voor het verder uitdiepen van je wetenschappelijke kennis is er in de bedrijfscontext bitter weinig tijd. In mijn persoonlijk geval was een doctoraat zeker een boost voor mijn loopbaan. Verwacht echter niet dat een doctoraat in een niet R&D-omgeving extra gewaardeerd zal worden door een werkgever. Het allerbelangrijkste is om uit te vissen wat je echt graag doet, en ook waar je echt goed in bent (dit is niet noodzakelijk hetzelfde).

Ook wij studeerden af als bio-ingenieur in de Voeding: