“je kan zelf je pad kiezen doorheen de studie- (en werk)jaren”

Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

Het leek me een brede en boeiende studie met veel toekomstmogelijkheden. Ik was erg geïnteresseerd in wetenschappen en wiskunde, ik wou met levende materie bezig zijn en op een positieve manier aan onze samenleving werken. De studie was inderdaad erg breed en boeiend, en veel van mijn medestudenten zijn vrienden voor het leven geworden! Ik heb dankzij mijn studie ook veel interessante, internationale ervaring opgedaan.

Wat doe je voor werk?

Ik werk als ingenieur bij een milieu-adviesbureau in Kaapstad, Zuid-Afrika op de dienst ‘Contaminated Site Management’. Mijn focus is bodem- en grondwatersaneringen, van ontwerp tot uitvoering van de werken, en ook opvolging van de resultaten en rapportering naar de klant en de overheid. Ik sta in voor het financiële en technische beheer van projecten, stuur onderaannemers aan, sta in voor de veiligheid en kwaliteit van ons werk en leid nieuwe collega’s op, ga soms zelf het veld in om metingen/staalnames uit te voeren... Ik werk in een dynamisch team met collega’s uit verschillende achtergronden (geologie, survey, milieu-impactstudies...) en dankzij ons wereldwijde netwerk aan kantoren is de context heel internationaal.

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

Wees nieuwsgierig, doe wat je graag doet en waar je goed in bent, praat met mensen die al enkele jaren hoger zitten of aan het werk zijn om te horen hoe zij terugkijken naar de waarde van hun studies. Als je aan bio-ingenieur begint, kan je nog veel richtingen uitgaan, je kan zelf je pad kiezen doorheen de studie- (en werk)jaren. De leeromgeving is heel open, de studenten en docenten zijn erg sociaal en toegankelijk. Er is geen duidelijke (job)omschrijving voor ‘de’ bio-ingenieur, wat voor sommigen een voordeel, voor anderen een nadeel is.

Ook wij studeerden af als bio-ingenieur in de Milieu: