“Als je nog onzeker bent over je studiekeuze maar van wetenschap houdt, kies dan voor een brede opleiding zoals bio-ingenieur”

Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

Op het moment van mijn studiekeuze had ik nog niet echt een idee van wat ik later wou doen, maar het stond wel vast dat het iets wetenschappelijk zou worden. Ik had een grote voorliefde voor meteorologie, wiskunde en fysica, maar kiezen kon ik niet!

Daarom koos ik voor bio-ingenieur: ik wist zeker dat ik, op basis van alle verschillende takken van de wetenschap die ik daar zou leren kennen, te weten zou komen wat ik later het liefste zou doen. Met deze opleiding kan je veel kanten op, gezien de brede basiskennis die je er vergaart.

Wat doe je voor werk?

Ik ben gebiedsingenieur bij Aquafin, een bedrijf dat in opdracht van het Vlaams Gewest de bovengemeentelijke waterzuiveringsinfrastructuur ontwerpt, bouwt, financiert en exploiteert. In 1 op 3 gemeenten doen ze dit ook voor het gemeentelijk stelsel.

Als gebiedsingenieur (ook wel ingenieur hydraulische studies genoemd) sta ik in voor het conceptueel ontwerp en het hydraulisch en structureel beheer van rioleringsnetwerken in enkele zuiveringsgebieden. Dit houdt onder andere in dat ik met studiebureaus, VMM en gemeenten in overleg treed om tot de beste oplossingen voor rioleringsprojecten te komen. Dit onderzoek ik ook via hydraulische modellen, databanken in de vorm van digitale kaarten, terreinbezoeken en dergelijke meer.

Het is een erg gevarieerde, boeiende job, waarbij er altijd nieuwe dingen te leren zijn. Geen enkele dag is dezelfde, en vervelen doe ik mij nooit! Ik heb contacten met heel veel verschillende mensen bij verschillende instanties, en kan mijn persoonlijke toets geven aan het werk dat ik doe. Het allermooiste aan deze job? Ik werk mee aan een concept waar ik mij volledig achter kan scharen en dat bij iedereen bij Aquafin erg veel motivatie opwekt: opnieuw proper water in onze Vlaamse beken en rivieren.

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

Als je nog onzeker bent over je studiekeuze maar van wetenschap houdt, kies dan voor een brede opleiding zoals bio-ingenieur. De basiskennis die je daar opdoet, komt in je latere professionele leven zeker van pas! Bovendien kan je zo een goed geïnformeerde keuze maken over de richting die je later uit wil.

Wanneer het moment komt waarop je hier een keuze in moet maken, kies dan iets waar je veel enthousiasme voor kan vinden, iets waar je achter staat. Een goeie motivatie maakt ’s morgens uit je bed geraken veel gemakkelijker!

Ook wij studeerden af als bio-ingenieur in de Milieu: