“Ervoor kiezen om bio-ingenieur te worden zet je niet vast in een nauw steegje, maar opent net een heel netwerk aan mogelijke wegen om in te slaan.”

Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in alles wat met biologie, scheikunde en geneeskunde maar ook techniek te maken had. Bio-ingenieur was de enige richting waarin ik al deze aspecten gecombineerd zag. Andere richtingen zijn heel fel gefocust op één van deze aspecten, maar geen enkele richting was zo breed als bio-ingenieur. Het knappe is dat, ondanks de vele facetten tijdens de opleiding, niks oppervlakkig blijft en je toch een diepgaande kennis opdoet.

Wat doe je voor werk?

Ik ben departementaal beheerder van het departement Oncologie aan de KU Leuven. Ik heb eerst 4 jaar gedoctoreerd en ben dan via een omweg langs de farmaceutische industrie en de intellectuele eigendom in een managementfunctie terechtgekomen waarin een brede achtergrond belangrijk is. Je moet immers in staat zijn om met onderzoekers met heel verschillende expertises samen te werken. Ik ben verantwoordelijk voor het algemeen administratief beleid van het departement, personeelsadministratie, het financiële management, implementeren van het beleidsplan, onderzoeksondersteuning, communicatie, beheer van infrastructuur,... en geef leiding aan een kleine groep administratieve medewerkers.

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

Het kan lijken dat je studiekeuze je hele toekomst verder bepaalt. Laat je daar niet door afschrikken: het klopt slechts in heel beperkte mate. Doorheen mijn loopbaan tot nu toe heb ik gemerkt dat bio-ingenieurs zeer gewild zijn en dat meer en meer mensen beginnen te appreciëren dat wij boerekotters zo’n brede achtergrond hebben. Net door die brede achtergrond kan je in enorm veel verschillende sectoren en types jobs aan de slag. Ervoor kiezen om bio-ingenieur te worden zet je dus niet vast in een nauw steegje, maar opent een heel netwerk aan mogelijke wegen om in te slaan. En als kers op de taart kom je in een warme, hechte studentenkring terecht!

Ook wij studeerden af als bio-ingenieur in de Cel en gen: