Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

Ik wilde graag een brede opleiding waarin techniek en natuur allebei aan bod kwamen. De lat mocht hoog liggen: ik wilde veel van allerlei wetenschappen bijleren.

Van in het begin van mijn studiekeuze wist ik wel dat ik uiteindelijk graag rond 'landschap' wilde werken. De afstudeerrichtingen Land- en waterbeheer of Natuurbeheer leken me goede opties, maar dan wel pas na een brede basis aan ingenieursvaardigheden.

Naarmate de opleiding vorderde werd mijn eerste idee alleen maar bevestigd. En uiteindelijk ben ik heel blij dat ik een ingenieur van land en water ben geworden die bovendien in alle takken van wetenschap thuis is.

Wat doe je voor werk?

Ik werk als site superintendent op werven bij DEME. Tot nu toe werd ik tewerkgesteld in kustverdediging en de verbreding van een kanaal. Mijn taak houdt in dat ik de mensen en machines buiten op de werven co├Ârdineer zodat de beoogde doelen bereikt worden en dat hiervoor de juiste grondstoffen op tijd aangeleverd worden. Ik controleer ook de kwaliteit en veiligheid van het uitgevoerde werk. De technische achtergrond komt hierbij zeker van pas, hoewel de taak zelf meer organisatorische vaardigheden vraagt. Het is bovendien belangrijk dat ik het overzicht goed bewaar.

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

Leg je lat hoog genoeg, ga voor een opleiding waarbij je je op lange termijn goed voelt en al je mogelijkheden openhoudt. Het is belangrijk dat je later veel verschillende zaken kan, want je weet toch nog niet echt hoe jijzelf of de arbeidsmarkt zullen evolueren.

Ik kan zeker ook een buitenlandse uitwisseling aanraden. Zelf ben ik op Erasmus naar Wenen geweest. Een heel leuke ervaring!

Ook wij studeerden af als bio-ingenieur in de Milieu: