Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

Ik had en heb nog steeds een erg breed veld van interesses. De opleiding Bio-ingenieurswetenschappen bied je een waaier van vakgebieden, nl. fysica, chemie, wiskunde, biologie, plantkunde... Als bio-ingenieur ben je bijgevolg geen expert in één bepaald vakgebied maar weet je vanalles over een heleboel! Naar mijn mening ligt de grootste waarde van deze studierichting in zijn verscheidenheid.

Wat doe je voor werk?

Ik heb na mijn opleiding bio-ingenieur een doctoraat in de Farmaceutische Wetenschappen behaald (in de faculteit Farmacie beland dankzij mijn masterthesis). Dit was mijn opstapje naar de bedrijfswereld. Ik kon in 2012 namelijk bij Janssen Pharmaceutica Beerse aan de slag als hoofd van het labo Kwaliteitscontrole van grondstoffen en actieve producten (API) binnen de Janssen Supply Chain. Ik gaf 3,5 jaar leiding aan zo'n 17 personen en zorgde er samen met hen voor dat de farmaceutische productie in Beerse gebruik kon maken van grondstoffen en APIs van hoge kwaliteit. Daarenboven voerde ik tijdens deze functie, als gecertificeerd auditor van externe producenten en contractlaboratoria (partners van Janssen), ook inspecties uit bij de externe partners om de kwaliteit van de producten te garanderen.
In 2015 ben ik binnen Janssen geroteerd naar mijn huidige functie, namelijk Analytical Development - Technical Owner, binnen Janssen R&D. In deze functie ben ik als eigenaar van enkele Janssen Brands (bijvoorbeeld Velcade - Indicatie: Multiple Myeloma) verantwoordelijk voor de specificaties van deze producten en dit globaal. Meer bepaald wilt dit zeggen dat ik ervoor moet zorgen dat een bepaald product over de hele wereld volgens dezelfde kwaliteit wordt geproduceerd en getest. Hierbij dien ik rekening te houden met de richtlijnen van Janssen maar ook met de globale (ICH, WHO,...), regionale (EDQM, USP,...) en lokale (Korean Pharmacopea, Indian Pharmacopea,...) wetgevingen. Dit kan soms erg complex worden aangezien Janssen globaal bestaat uit meer dan 250 bedrijven in 60 landen die producten op de markt brengen in meer dan 175 landen.
Het is een uitdagende functie waarbij ik momenteel met erg veel verschillende afdelingen moet samenwerken, nl. met QC, QA, regulatory, finance, toxicologie, methode-ontwikkelingslabo's, etc... Je kan dus zeggen dat ik, net zoals bij de richting Bio-ingenieur, vanalles weet over een heleboel!

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

Neem risico's. Doe niet steeds wat je denkt dat je wel kan, maar neem ook een uitdaging aan die je te moeilijk lijkt!
Grijp elke kans, wie weet waar dit je brengt.
Zelf heb ik een masterthesis gedaan in de Analytische Scheikunde, absoluut niet mijn beste vak en kijk waar me dat nu gebracht heeft!

Ook wij studeerden af als bio-ingenieur in de Cel en gen: