Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

Eerlijk gezegd kon ik heel moeilijk kiezen, omdat ik veel studierichtingen interessant vond (farmacie, arts, bio-ingenieur, industrieel ingenieur, burgerlijk ingenieur, biomedische wetenschappen). Uiteindelijk heb ik voor bio-ingenieur gekozen door de grote verscheidenheid aan vakken in de richting.

Na mijn bio-ingenieur opleiding was ik meer aangetrokken door het medisch-farmaceutische gebeuren en heb ik nog een master bijgevolgd aan de VUB in Jette (medical and pharmaceutical reseach). Daarna heb ik in het vakgebied leverziekten een doctoraat gedaan.

Wat doe je voor werk?

Door mijn expertise binnen het gebied van leverziekten ben ik kunnen starten als Medical Science Liaison Hepatitis C bij AbbVie (vroeger Abbott). Voor de leverziekte hepatitis C ben ik de medische link tussen het bedrijf en de specialisten (hepatologen) die onze hepatitis C medicatie voorschrijven.
Enkele van mijn dagdagelijkse taken:
- het beantwoorden van medische vragen
- het medisch opleiden van het AbbVie verkoopsteam voor hepatitis C
- het organiseren van wetenschappelijke voordrachten met internationale sprekers op nationaal niveau
- het voorstellen van nieuwe klinische studies aan de hepatologen
- het samenwerken met hepatologen aan medische projecten
- het faciliteren van de opstart van klinische studies

Het is een zeer verscheiden job waarbij ik soms thuiswerk (20%), soms op kantoor (20-40%) en soms op de baan (20-40%). Voor mij is het momenteel met 2 kleine kinderen de ideale balans tussen werk en privé leven.

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

Moeilijke vraag...
Als je voor bio-ingenieur kiest, kies je voor een opleiding met een grote verscheidenheid aan vakken. Gaande van ingenieursvakken, tot vakken gerelateerd aan fauna/flora, voeding,... Ik denk dat ik het grootste bewijs ben dat je met deze richting zelfs zonder problemen naar de medisch/farmaceutische job sector kan evolueren.

Ook wij studeerden af als bio-ingenieur in de Cel en gen: