“Grasduin in vele vakgebieden, leer een nieuwe taal, loop stage en werk samen”

Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

Ik ben een ‘pur sang’ buitenmens die een goeie boswandeling altijd weet te appreciëren. Het was dus snel duidelijk dat ik iets in de richting van milieu of bosbouw wou gaan doen. Bovendien leek een bio-ingenieur me ook wel iemand die van alle markten thuis is en een groot pallet aan vaardigheden en disciplines meekrijgt.
Het gevarieerde lessenpakket trok me wel aan, net als het ruime aanbod aan practica. Ideaal voor iemand die niet graag een hele dag stilzit in een auditorium. Ik had ook opgevangen dat de bio-ingenieurs bekend staan als de meest sociale soort ingenieurs - en dat kan ik enkel beamen. Het netwerk van medestudenten is tot op vandaag een hechte club.

Wat doe je voor werk?

Vrij toevallig kwam ik een paar maand nadat ik afgestudeerd was in het onderzoek terecht. Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren organiseerde een grote tentoonstelling rond Afrikaanse bossen en hout en zocht daarvoor een wetenschappelijk medewerker. Een fijne leerschool waarin ik zo goed als elke afdeling van dat museum leerde kennen en mijn Frans en Engels stevig kon bijspijkeren.
Na twee jaar tussen tropisch hout en bos begon ik zelf een doctoraat waarbinnen ik de groei van tropische bomen linkte aan klimaat, houtproductie en koolstofopslag. Dat zie je op mijn foto: we doen een staalname van een stamschijf in Ivoorkust.
Nadien volgden nieuwe onderzoeksprojecten waarbij ik samen met een multidisciplinaire groep collega’s naging hoe de beroemde houtcollectie van Tervuren, die deel uitmaakt van de drie grootste collecties van de wereld, kan gevaloriseerd worden om data te leveren voor globale discussies rond ‘global warming’, koolstofopslag…
Na 11 jaar onderzoek in en rond tropisch bossen maak ik binnenkort de overstap naar een job als projectleider zwerfvuil en sluikstorten in de Vlaamse rand rond Brussel. Een nieuwe uitdaging in een ander vakgebied, maar opnieuw een avontuur waar een diploma bio-ingenieur goed van pas zal komen.

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

Grasduin in vele vakgebieden, leer een nieuwe taal, loop stage, houd vol en werk samen. De studie bio-ingenieur staat garant voor een boeiende opleiding in goed gezelschap.
Toch is het uurrooster strak en vragen de practica soms voorbereiding en/of rapportering. Groepeer daarom je krachten, verdeel taken en werk samen. Het loont tijdens je studie, maar ook in je latere loopbaan als je nu al een teamplayer bent of wordt.
Laat je ook niet uit je lood slaan door verplichte vakken met te blokken lijstjes kristallen, chemische verbindingen en classificaties van dieren en planten. Eens je dat soort systematiek onder de knie hebt, ben je gelanceerd en kan je kiezen uit een hele waaier aan boeiende en concrete keuzevakken. Kies die vakken ‘in de breedte’ en kijk ook eens in andere richtingen naar wat ook aansluit bij jouw persoonlijkheid. Kies ook een extra taal die je kansen op de arbeidsmarkt gevoelig doet toenemen en loop zeker stage om ervaring op te doen of te toetsen of een bepaalde sector je al dan niet ligt. Succes!

Ook wij studeerden af als bio-ingenieur in de Milieu: