“Mijn interesse in cel- en genbiotechnologie evolueerde tijdens de opleiding naar bos- en natuurbeheer”

Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

Ik was altijd al geboeid door wetenschappen, dus het leek evident om daar in het hoger onderwijs ook mee verder te gaan. Een ingenieursstudie leek me wel wat, maar dan wel met de focus op de levende materie.

In de laatste jaren van de middelbare school spraken de lessen genetica bij biologie me erg aan. De keuze was dus snel gemaakt: ik wilde bio-ingenieur worden in de cel- en gentechnologie.

Tijdens de eerste jaren van de opleiding raakte ik echter nog meer geboeid door bos- en natuurbeheer, waardoor ik uiteindelijk bij het labo voor houttechnologie terecht kwam voor mijn eindwerk. Een keuze waar ik achteraf nooit spijt van heb gehad!

Wat doe je voor werk?

Mijn job is zeer gevarieerd. Als projectleider voor de houtverwerkende industrie heb ik de voorbije jaren rond de meest uiteenlopende houtgerelateerde topics gewerkt: kleurmetingen, de ontwikkeling en productie van energiezuinige houten ramen, coatings op buitenschrijnwerk, verlijming, gevelbekleding, en nog veel meer.

Verder ben ik actief in het labo: identificatie van houtsoorten, testen van coatings, kunstmatige veroudering van houtoppervlakken,…

Tenslotte behoort ook certificatie tot mijn takenpakket: ik doe audits bij fabrikanten van houten verpakkingen en bij producenten van gelijmd hout voor niet-structurele toepassingen zoals ramen.

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

Maak je geen zorgen als je nog niet meteen kan beslissen in welke richting je wil afstuderen. In de loop van de eerste jaren wordt wel duidelijk wat je meer of minder interesseert. En vergeet natuurlijk niet te genieten van je studententijd!

Ook wij studeerden af als bio-ingenieur in de Milieu: