“Ga voor iets dat je echt boeit”

Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

Ik was al van jongs af aan sterk geïnteresseerd in het bos. Ik deed graag bosspelen met de chiro, bestudeerde vogels, knutselde met ruw hout - kortom, ik hield me graag bezig met alles wat met het bos te maken had.

Na mijn humaniora twijfelde ik tussen biologie, diergeneeskunde en bio-ingenieur. Het werd het laatste, omdat het een prima combinatie beloofde te worden van een aantal elementen uit beide richtingen.

In de eerste drie jaren van de opleiding tot bio-ingenieur hoorde ik niets over bosbeheer, maar kon wel geboeid blijven door al die fysica, biologie en chemie. Toen later in de ingenieursjaren de bosbouw echt multifunctioneel benaderd werd en een stevige wetenschappelijke en historische inslag kreeg, was ik er helemaal weg van.

Wat doe je voor werk?

Samen met een kleine ploeg van boswachters en natuurarbeiders beheer ik bos- en natuurgebieden die eigendom zijn van de Vlaamse en lokale overheden in de regio rond Leuven.

We trachten kleinere bossen aaneen te sluiten en verbindingen te maken met open natuur. We willen de bosbezoeker een authentieke natuurbeleving bieden, we concentreren ons op de verkoop van kwaliteitshout zonder het bos blijvend te schaden en werken aan Europese topnatuur.

Om een idee te krijgen van hoe we onze bezoekers blijven boeien, kan je een kijkje nemen bij de publieksactiviteiten op www.natuurenbos.be.

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

Ga voor iets dat je echt boeit en sluit je aan bij een vereniging die vanuit een breed perspectief met je vakgebied bezig is. Toen ik na mijn kandidatuurjaren (nu de bachelorjaren) een specialisatie mocht kiezen, bleek bosbouw op dat ogenblik niet mogelijk in Leuven. Lang voor het ‘Erasmustijdperk’ slaagde ik er met veel moeite in om mijn keuzevakken bosbouw aan de UGent te mogen volgen. Ik ben nog altijd blij dat ik toen heb doorgezet!

Ook wij studeerden af als bio-ingenieur in de Milieu: