“Durf je dromen na te streven en risico’s te nemen”

Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

Ik hou van de natuur en wou net iets meer dan enkel planten en beestjes bestuderen. Ik was op zoek naar meer uitdagingen en denkwerk, en dat deed me beslissen om voor bio-ingenieur te studeren. Bovendien bood de studie me de mogelijkheid om in het buitenland aan de slag te gaan.

Wat doe je voor werk?

Wetenschappelijk onderzoek. Na mijn Master ben ik begonnen met een job in Kameroen, waar ik het effect van ontwikkelingsprojecten op mens en natuur onderzocht heb.

Daarna ben ik aan de slag gegaan in het onderzoekscentrum INBO van de Vlaamse overheid. Mijn onderzoek daar was zeer praktijkgericht: verschillende types bosbeheerstrategieën opzetten en een instrument ontwikkelen om de potentiële houtexplotatie in verschillende bostypes te bepalen, met het oog op alternatieve energieproductie.

Momenteel heeft mijn werk mij naar Zwitserland gebracht. Daar onderzoek ik in samenwerking met het European Forest Institute op welke manier boswachters en natuurbeschermers beslissingen nemen bij het streven naar de combinatie van ecologische en economische doelen in het bos.

Samengevat: wetenschappelijk onderzoek, waarbij we veelal creatieve oplossingen zoeken, veel achter de computer zitten maar van tijd tot tijd toch buiten werken en kunnen genieten van de pracht van de natuur!

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

Kies een richting die je interessant vindt, maar kijk ook goed naar welke jobmogelijkheden je hebt in de toekomst. Probeer al tijdens je studies in contact te komen met enkele potentiële jobs.

Wees ondernemend en creatief. Durf je dromen na te streven en risico’s te nemen.

Veel plezier!

Ook wij studeerden af als bio-ingenieur in de Milieu: