“Ga op zoek naar wat je graag doet en goed kan”

Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

Ik zocht een brede opleiding met een technische inslag, gecombineerd met een dosis idealisme voor de milieuproblematiek.

Voor mij was het belangrijk dat deze opleiding me de kans gaf om een actieve bijdrage te leveren aan het natuurbehoud, of breder aan een beter beheer van het leefmilieu en aan duurzame ontwikkeling.

Tijdens de opleiding leerde ik het werk kennen van de bosbeheerders van de Vlaamse overheid en zo koesterde ik de stille hoop om ooit zelf op het terrein te staan als ‘houtvester’, of ‘regiobeheerder', zoals we intussen worden genoemd.

Wat doe je voor werk?

Ik ben verantwoordelijk voor het bos-, natuur- en groenbeheer van parken, bossen en natuurreservaten ten zuiden van Brussel (Tervuren tot Halle), samen met de boswachters, groenarbeiders en projectmedewerkers in onze regio. Daarbij horen enkele van de mooiste pareltjes tussen de Vlaamse natuurdomeinen, zoals het Zoniënwoud, het Hallerbos en het park van Tervuren.

We proberen elke dag om duurzaam bos- en natuurbeheer in de praktijk te brengen: we zorgen voor kwetsbare natuur en werken tegelijk aan een recreatief belevingsaanbod en aan duurzame houtproductie.

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

Voor je latere kansen en voor je persoonlijk geluk is het van het grootste belang dat je je job met passie en overgave kan uitvoeren. Ga dus op zoek naar wat je graag doet en goed kan; het zal makkelijker zijn om daarin ook uit te blinken.

Houd tegelijk je ogen open voor de wereld rondom: voor literatuur of kunst, voor natuur en politiek. Werkgevers en je medemensen hebben meer aan collega’s die met een open, brede kijk naar de wereld kijken.

Ook wij studeerden af als bio-ingenieur in de Milieu: